Pannacotta är en klassisk och smidig efterrätt, som dessutom kan tillagas en dag i förväg. Här görs den på kokosmjölk och får sällskap av en syrlig hallonsås. Vill du så är det fint att garnera med någon frukt, som kiwi på fotot. Vilken frukt det blir beror lite på vad du hittar ekologiskt.
Portioner: 4
Ingredienser
- 1 burk kokosmjölk
- 3 dl mjölk, valfri sort
- 0,75 dl ljust muscovadosocker
- 1 msk agar flakes*
- ¼ tsk vaniljpulver
- rapsolja till formarna
Hallonsås
- 250 g frusna hallon
- 0,5 dl ljust muscovadosocker
- juice och strimlat skal** från en halv citron
- ev. kiwi eller annat frukt till garnering
Tillagning
- Smörj 6 runda små formar eller glas med lite rapsolja och ställ åt sidan.
- Häll kokosmjölk, mjölk, socker och vaniljpulver i en kastrull. Strö över agar flakes.
- Värm försiktigt tills ingredienserna börjar koka. Vispa runt och låt puttra i några minuter. (Detta steg varierar något beroende på vilken agar du använde, kolla vad som står på paketet.)
- Låt svalna något och häll över i de förberedda formarna. Låt svalna i kylen i minst en timme.
- Hallonsåsen: Koka ihop bär, citronsaft, skal och socker. Låt puttra i några minuter och låt svalna.
Servering
Eftersom du smort glasen eller skålarna går det bra att tippa upp pannacottan på en tallrik eller mindre fat innan du toppar med hallonsås, lite citronskal och ev. frukt som garnityr. Pannacottan kan även serveras som den är i glaset med hallonsås och pynt.
*Agar flakes, eller agar agar pulver, fyller samma funktion som gelatin. Det tillverkas vanligen i Japan, och är gjort på en röd alg. Helt veganskt alltså! Ibland hittar vi det i vanliga matbutiker på bakhyllan, annars finns det i butiker som säljer hälsokost.
** Tänk på att bara använda det gula skalet! Om det vita under kommer med blir det lätt beskt.
Receptet kommer ifrån Ann-Louise som har bloggen Lilla matdériven
Lämna ett svar