Det här är en gryta som snabbt blivit en klassiker i vårt kök. Supergod  och funkar dessutom utmärkt i matlådan.

Portioner: 4

Ingredienser

  • 600 g quornbitar
  • smör till stekning
  • 3 vitlöksklyftor
  • 33 cl öl*
  • 3 dl grädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 morötter
  • 2 msk dijonsenap och 1 msk grovkornig senap
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad dragon
  • 150 g champinjoner
  • 1 röd paprika

 

Tillagning

  1. Stek quorn i smöret tills det fått fin färg och stekyta. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt tomatpuré och senap och låt det steka med en kort stund.
  2. Häll på öl, grädde och buljongtärning och låt allt koka upp.
  3. Skala morötterna, dela dem och paprikan i stora bitar och lägg i dem.
  4. Blanda ner dragonen och koka allt tills morötterna mjuknat något och har lagom tuggmotstånd.
  5. Tvätta champinjonerna och låt dem bli varma i grytan. Smaka av med salt, peppar och dragon.
  6. Servera med ris och sallad.

olgryta1

 

* Vi brukar använda Organic Ale från Sigtuna brygghus, men det går bra med andra ölsorter, lite mörkare öl är dock att föredra.

Variation: En variant är att lägga i potatis, gärna små nypotatisar, och låta dem koka med i grytan. Då äter man grytan som den är, och skippar riset.