Det här är verkligen supergod och billig mat. Det är en Chiligryta utan kött, ni som kan spanska har redan koll på ”sin carne” utan kött, och ”con carne” med kött. Med de mustiga, mysiga smakerna passar den lite extra bra under vinterhalvåret. Vi var aningens fundersamma till att ha i kakao när vi först snubblade över receptet, men det är verkligen helt amazing och dessutom lite roligt. Vilken sorts bönor vi har i beror på vad som finns hemma,  i receptet nedan valde vi svarta bönor och kidneybönor som var med i ursprungsreceptet.

Det är en sådan där rätt som vi brukar göra ett riktigt storkok på och ha i olika storlekar i frysen. Perfekt till matlådor eller dagar då man bara inte pallar laga middag!

Portioner: 10

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk paprikapulver
  • 1  grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk kakao
  • 2 msk spiskummin
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk krossade chili flakes (beroende på hur stark mat som önskas)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 dl tomatpuré
  • 5 dl röda linser
  • 800 g krossade tomater
  • 400 g svarta bönor (färdigkokta)
  • 200 g kidneybönor (färdigkokta)
  • ca 6 dl vatten (+ev mer för att spä ut grytan vartefter)

 

 

  • ris
  • stekt tortillabröd, chips eller liknande

 

 

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med paprikapulver, grönsaksbuljong, kakao, spiskummin, chili, salt och peppar i en jättestor gryta tills löken mjuknat.
  2. Blanda i balsamvinäger och tomatpuré.
  3. Tillsätt röda linser, krossade tomater, svarta bönor, kidneybönor och vatten. Koka upp och låt puttra under lock ca 20 minuter. Eventuellt behöver man ha i mer vatten vartefter. Linserna skall nästan ha kokat sönder och grytan tjocknat. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills vattnet kokats bort.
  4. Vi brukar steka tortillabröd i olivolja och salta dem, därefter skära dem i bitar och äta med ris till.

 

Det här receptet kommer ursprungligen från bloggen Linnéas Skafferi. Sedan vi hittade den där har vi lagat den här grytan om och om igen, tills vi insåg att det var dags att spara ner på egen version. Hon brukar låta sin chili koka i flera timmar, men det ha vi sällan tid eller tålamod till.