Det här är verkligen supergod och billig mat. Det är en chiligryta utan kött, ni som kan spanska har redan koll på ”sin carne” utan kött, och ”con carne” med kött. Med de mustiga, mysiga smakerna passar den lite extra bra under vinterhalvåret. Vi var aningens fundersamma till att ha i kakao när vi först snubblade över receptet, men det är verkligen helt amazing och dessutom lite roligt. Vilken sorts bönor vi har i beror på vad som finns hemma,  i receptet nedan valde vi svarta bönor och kidneybönor som var med i ursprungsreceptet.

Det är en sådan där rätt som vi brukar göra ett riktigt storkok på och ha i olika storlekar i frysen. Perfekt till matlådor eller dagar då man bara inte pallar laga middag!

Portioner: 10

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • neutral olja
  • 2 msk paprikapulver
  • 1  grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk kakao
  • 2 msk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk krossade chili flakes (beroende på hur stark mat som önskas)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 dl tomatpuré

 

  • 5 dl röda linser
  • 800 g krossade tomater
  • 400 g svarta bönor (färdigkokta)
  • 200 g kidneybönor (färdigkokta)
  • ca 6 dl vatten (+ev mer för att spä ut grytan vartefter)

 

  • ris
  • stekt tortillabröd, chips eller liknande

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm upp olja i en jättestor gryta och fräs löken mjuk.
  2. Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, kakao, spiskummin, chili, salt och peppar och fräs med löken en stund.
  3. Blanda i balsamvinäger och tomatpuré.
  4. Tillsätt röda linser, krossade tomater och vatten. Koka upp och låt puttra under lock ca 20 minuter.
  5. Lägg i bönorna och låt koka ytterligare 20 minuter. Linserna skall ha kokat sönder och grytan tjocknat. Eventuellt behöver man ha i mer vatten vartefter.
  6. Vi brukar steka tortillabröd i olja och salt, därefter skära dem i bitar och äta med ris och olika friska sallader till.

Det här receptet kommer ursprungligen från bloggen Linnéas Skafferi. Sedan vi hittade den där har vi lagat den här grytan om och om igen, tills vi insåg att det var dags att spara ner på egen version. Hon brukar låta sin chili koka i flera timmar, men det ha vi sällan tid eller tålamod till.