Hur lätt är det inte att köra fast i gamla hjulspår och bara laga samma mat om och om igen tills all inspiration inför matlagning är borta?! För en tid sedan så beklagade jag mig för några vänner över just detta faktum. Det var längesedan det dök upp några nya recept på bloggen just för att vi helt enkelt inte har hittat några nya favoriter.

Mina fantastiska vänner ryckte in och skickade sina bästa vegetariska recept. Detta är ett av dem som snabbt kvalade in som en ny favorit. De glada färgerna ger ett litet lyckorus i sig, och det är både otroligt gott och väldigt enkelt.  Dessutom alla tiders att göra många extra portioner att ha i matlåda! Så tusen tack för kikärtspaellan Emelie <3

Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 dl ris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 8 cocktailtomater
  • 200 g frysta gröna ärtor
  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 1 grönsaksbuljong + 5 dl vatten
  • 1 kuvert saffran
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • salt
  • neutral olja till stekning
  • Till servering: crème fraiche chili & paprika eller liknande

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det en stund i oljan. Använd en stor djup panna eller gryta med lock. 
  2. Tillsätt riset och låt det fräsa med en aning innan du häller över vatten, buljongtärning och saffran.
  3. Koka under lock, ett par minuter kortare än risets ordinarie koktid.
  4. Hacka paprikan och spola av kikärtorna. Lägg i paprika, kikärtor och gröna ärtor i grytan och låt allt bli genomvarmt och riset färdigt.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Klyfta tomaterna och strö över.
  7. Servera med en krämig sås, gärna med sting av chili. Vi brukar göra en egen variant av crème fraiche chili & paprika genom att blanda ner lite tomatpuré, finhackad paprika, paprikapulver, vitlök, chiliflakes och peppar i något laktosfritt vi har hemma.
  8. Njut!