Veggobloggen

Vegetariskt, ekologiskt och hållbart.

Etikett: bönor

Mustig chili sin carne

Det här är verkligen supergod och billig mat. Det är en Chiligryta utan kött, ni som kan spanska har redan koll på ”sin carne” utan kött, och ”con carne” med kött. Med de mustiga, mysiga smakerna passar den lite extra bra under vinterhalvåret. Vi var aningens fundersamma till att ha i kakao när vi först snubblade över receptet, men det är verkligen helt amazing och dessutom lite roligt. Vilken sorts bönor vi har i beror på vad som finns hemma,  i receptet nedan valde vi svarta bönor och kidneybönor som var med i ursprungsreceptet.

Det är en sådan där rätt som vi brukar göra ett riktigt storkok på och ha i olika storlekar i frysen. Perfekt till matlådor eller dagar då man bara inte pallar laga middag! Fortsätt läsa

Mumsiga proteinrika linspuckar

Det börjar dyka upp mer och mer grönsaksbaserade halv- och helfabrikat ute i butikerna. Det är ju toppen när tiden och inspirationen tryter. De här ”puckarna” brukar vi använda som ”hemlagat helfabrikat” och göra en extra stor sats för att sedan frysa ner och steka på vid senare tillfälle. De kan funka på samma sätt som exempelvis köttbullar gör i den klassiska husmanskosten, som nuggets på en buffé att plocka med fingrarna och dippa i en god sås eller som falafel. Går garanterat hem hos både stora som små!

Förutom att vara mumsiga så är de rika på protein och mättar bra. Omöjliga att motstå, sådana man bara måste smaka på medan man håller på att steka!

Fortsätt läsa

Medelhavsinspirerad gryta med spaghetti-ris

Det här är en gryta som går snabbt att svänga ihop när allt väl är hackat och som är toppen att ha i matlådan till dagen efter. Risoni eller orzopasta kallar vi för spaghetti-ris eftersom det ser ut som ris men är pasta! Den hittar man nuförtiden i de flesta matvarubutiker. Inspirationen är hämtad bland annat från de grekiska maträtten giouvetsi. Just den här rätten görs naturligtvis utan kött, och proteinkällan är istället stora härliga vita  bönor.

Fortsätt läsa

Ugnsbakad zucchini med ruccolacrème

Att baka eller gratinera en zucchini i ugnen är smidigt och gott, man kan egentligen ta lite det man ha hemma och ha i. Den verkliga stjärnan i den här rätten är ruccolacrèmen. En halv ugnsbakad zucchini med ruccolacrème är klockrent som en lättare lunch!

Fortsätt läsa

Julig saffransrisotto med tomatbönröra

Risotto är en klassisk rätt, och med toner från den spanska paellan och den svenska julen kan det inte bli annat än succé! Tomatröran med kidneybönor bryter av mot saffranet och gör det om möjlig ännu lyxigare.  Fortsätt läsa

© 2019 Veggobloggen

Tema av Anders NorenUpp ↑