Den här är en smidig och god vegansk potatis- och purjolökssoppa, en soppa som ju finns i många olika varianter.
Eftersom den finns i så många varianter tycker vi inte att det är så kinkigt med innehåll och mängd. Ofta upptäcker vi att den gula löken är slut, så det går att laga potatis- och purjolöksoppa utan gul lök. Sour Supreme har vi bara i om det finns hemma, och kan även bytas ut mot creme fraiche eller grädde (men då blir soppan vegetarisk och inte vegansk förstås) men den blir krämig och god även utan sådant.
Som variation är det gott att ibland ha i en bit palsternacka eller någon annan rotfrukt. Persilja är gott att ha i, men är budgeten tight och där inte finns någon hemma går det lika bra utan 😉
Portioner: 4
Ingredienser
- 5-6 potatisar (ca 400 g)
- 1 gul lök
- 1/2 purjolök
- 1 l vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 2 msk hackad persilja och lite till garnering
- ev. 2 msk Sour Supreme eller liknande
- salt och peppar efter smak
Tillagning
- Skala och hacka den gula löken och fräs den i en tjockbottnad kastrull.
- Skala och dela potatisen. Snitta, skölj och skiva purjon. Låt det fräsa med löken ett par minuter utan att det tar färg.
- Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt soppan koka ca 20 minuter tills potatisen nästan är sönderkokt.
- Mixa soppan till önskad konsistens, blanda i eventuell creme fraiche eller grädde och smaka av med salt, peppar och persilja. Späd eventuellt med mer vatten om du tycker soppan är för tjock.
- Servera gärna med en bit bröd.
Lämna ett svar