Grön ärtsoppa, eller Crème Ninon som den också kan kallas, är en festlig soppa som passar bra både som förrätt och huvudrätt.
Portioner: 4
Ingredienser
- 5 dl grönsaksbuljong
- 4 dl torrt vitt vin
- 1 gul lök
- 2 tsk hackad persilja
- 600 g djupfrysta gröna ärter
- 1 dl crème fraîche, alt. gör vegansk med Imat fraiche (med havre) eller Sour Supreme (med soja).
- salt och vitpeppar
Tillagning
- Skala löken och skär den i stora bitar.
- Låt buljong, vin, lök och persilja koka ihop i 30 min.
- Sila bort bitarna och häll tillbaka vätskan i grytan.
- Tillsätt ärtorna och koka omkring 5 min.
- Sila bort ärtorna och mixa dem. Tillsätt vätskan lite i taget till soppan har önskad konsistens.
- Koka upp soppan och rör ner ev.crème fraîche. Smaka av med salt och vitpeppar.
Varianter: Om soppan ska serveras som förrätt i snobbigare sammanhang kan man före serveringen tillsätta en skvätt champagne och en klick vispad grädde i varje tallrik.
Receptinspiration från ICA.
Lämna ett svar