Grön ärtsoppa, eller Crème Ninon som den också kan kallas, är en festlig soppa som passar bra både som förrätt och huvudrätt.

Portioner: 4

Ingredienser

  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 2 tsk hackad persilja
  • 600 g djupfrysta gröna ärter
  • 1 dl crème fraîche, alt. gör vegansk med Imat fraiche (med havre) eller Sour Supreme (med soja).
  • salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Skala löken och skär den i stora bitar.
  2. Låt buljong, vin, lök och persilja koka ihop i 30 min.
  3. Sila bort bitarna och häll tillbaka vätskan i grytan.
  4. Tillsätt ärtorna och koka omkring 5 min.
  5. Sila bort ärtorna och mixa dem. Tillsätt vätskan lite i taget till soppan har önskad konsistens.
  6. Koka upp soppan och rör ner ev.crème fraîche. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

Varianter: Om soppan ska serveras som förrätt i snobbigare sammanhang kan man före serveringen tillsätta en skvätt champagne och en klick vispad grädde i varje tallrik.

Receptinspiration från ICA.