Risotto är en klassisk rätt, och med toner från den spanska paellan och den svenska julen kan det inte bli annat än succé! Tomatröran med kidneybönor bryter av mot saffranet och gör det om möjlig ännu lyxigare.
Portioner: 4
Ingredienser
Risotto
- 4 dl arborioris
- 1 gul lök
- 0,5 g saffran
- 2 msk olivolja
- 3 dl torrt vitt vin
- 5 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
- 200 g champinjoner
- 1,5 dl riven parmesan
- 1 msk hackad färsk rosmarin
- salt och svartpeppar
Tomatbönröra
- 1 dl olivolja
- 2 krossade vitlöksklyftor
- 150 g krossade tomater
- 3 msk balsamvinäger
- 1 msk hackad basilika
- 150 g kidneybönor
Tillagning
Risotton
- Skala och hacka löken. Fräs den någon minut i oljan tills den börjar mjukna.
- Tillsätt ris och saffran. Låt det fräsa under omrörning tills riset är glansigt.
- Häll på vinet, lite i taget, och låt det koka in i riset.
- Späd med grönsaksbuljong lite åt gången och rör om. Tillsätt mer buljong allteftersom den sugs upp av riset. Fortsätt tills risgrynen är nätt och jämt mjuka, ca 20 minuter.
- Ansa och hacka svampen. Fräs den i matfett tills vattnet är borta.
- Ta risotton av plattan och ha i svamp, parmesanost och rosmarin. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tomatbönröra
- Värm olivoljan på låg värme. Tillsätt krossad vitlök och koka försiktigt tills den är mjuk, ca 5 – 8 minuter.
- Tillsätt tomater, vinäger och basilika. Skölj kidneybönorna och ha i dem också. Låt det stå på svag värme i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera risotton med riven parmesan, några kvistar rosmarin och tomatbönröran!
Lämna ett svar