Det här är en matig och god soppa som verkligen kittlar smaklökarna. Passar lika bra en mörk höstkväll som en kylig vårdag.
Portioner: 4
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk olja
- 1 tsk hackad röd chilifrukt
- 500 gram krossade tomater
- 0,5 tsk salt
- 400 gram sötpotatis
- 1 dl röda linser
- 4 dl kokosmjölk
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 3 dl vatten
Tillagning
- Skala lök, vitlök och sötpotatis. Hacka lök, vitlök och chili. Skär sötpotatisen i små bitar.
- Fräs lök, vitlök och chili i olja tills de mjuknar. Var försiktig med chilin, börja med lite och prova dig fram.
- Skölj linserna och tillsätt dem och potatisen.
- Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk*, vatten och buljong. Låt koka i 15 minuter.
- Mixa soppan slät, smaka av med lite mera salt och späd soppan med vatten om det behövs. Garnera gärna med basilika.
- Servera med en bit gott bröd och njut!
Varianter: Det går bra att använda torkad chili eller något annat som ger lite sting till soppan istället för den färska chilin.
*Tips! Om kokosmjölken har skiktat sig kan du lösa det smidigt genom att låta burken stå en stund i varmt vatten. Då är den blandad och smidig när du ska använda den 🙂
Lämna ett svar