Det här är en matig och god soppa som verkligen kittlar smaklökarna. Passar lika bra en mörk höstkväll som en kylig vårdag.

Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olja
  • 1 tsk hackad  röd chilifrukt
  • 500 gram krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 400 gram sötpotatis
  • 1 dl röda linser
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Skala lök, vitlök och sötpotatis. Hacka lök, vitlök och chili. Skär sötpotatisen i små bitar.
  2. Fräs lök, vitlök och chili i olja tills de mjuknar. Var försiktig med chilin, börja med lite och prova dig fram.
  3. Skölj linserna och tillsätt dem och potatisen.
  4. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk*, vatten och buljong. Låt koka i 15 minuter.
  5. Mixa soppan slät, smaka av med lite mera salt och späd soppan med vatten om det behövs. Garnera gärna med basilika.
  6. Servera med en bit gott bröd och njut!

 

Varianter: Det går bra att använda torkad chili eller något annat som ger lite sting till soppan istället för den färska chilin.

*Tips! Om kokosmjölken har skiktat sig kan du lösa det smidigt genom att låta burken stå en stund i varmt vatten. Då är den blandad och smidig när du ska använda den 🙂