En smaskig rödbetspaj som passar bra till vardag och fest. Perfekt att ta med till knytkalaset!
Portioner: 4
Ingredienser
Pajdeg:
- 150 g rumsvarmt smör
- 3 1/2 dl vetemjöl
- ca 2 msk vatten
Fyllning:
- 2 dl gräddfil
- 1 ägg
- 1/2 msk flytande honung
- 4 dl riven lagrad ost (t ex herrgård)
- 1/2 tsk torkad timjan
- 1 krm salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 4 färska rödbetor (à ca 125 g)
- 1/2 dl rostade solrosfrön
Tillagning
- Koka rödbetorna mjuka med skalet kvar i ungefär 45 minuter. Spola i kallt vatten. Skala och skiva dem tunt (3-4 mm).
- Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter (eller avlång 10 x 30 cm). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, salt och peppar i en bunke.
- Fördela rödbetsskivorna i pajskalet, täck med fyllningen. Ställ in i mitten av ugnen i 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.
- Strö över solrosfröna vid servering. Servera varm eller ljummen tillsammans med en krispig och fräsch sallad – ruccola passar bra till.
Grundrecept från ICA.
Lämna ett svar