En smaskig rödbetspaj som passar bra till vardag och fest. Perfekt att ta med till knytkalaset!


Portioner: 4

Ingredienser

Pajdeg:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • ca 2 msk vatten

Fyllning:

  • 2 dl gräddfil
  • 1 ägg
  • 1/2 msk flytande honung
  • 4 dl riven lagrad ost (t ex herrgård)
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 4 färska rödbetor (à ca 125 g)
  • 1/2 dl rostade solrosfrön

Tillagning

  1. Koka rödbetorna mjuka med skalet kvar i ungefär 45 minuter. Spola i kallt vatten. Skala och skiva dem tunt (3-4 mm).
  2. Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter (eller avlång 10 x 30 cm). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, salt och peppar i en bunke.
  6. Fördela rödbetsskivorna i pajskalet, täck med fyllningen. Ställ in i mitten av ugnen i 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.
  7. Strö över solrosfröna vid servering. Servera varm eller ljummen tillsammans med en krispig och fräsch sallad – ruccola passar bra till.

rodbetspaj2  solrosfron

 

Grundrecept från ICA.