Det börjar dyka upp mer och mer grönsaksbaserade halv- och helfabrikat ute i butikerna. Det är ju toppen när tiden och inspirationen tryter. De här “puckarna” brukar vi använda som “hemlagat helfabrikat” och göra en extra stor sats för att sedan frysa ner och steka på vid senare tillfälle. De kan funka på samma sätt som exempelvis köttbullar gör i den klassiska husmanskosten, som nuggets på en buffé att plocka med fingrarna och dippa i en god sås eller som falafel. Går garanterat hem hos både stora som små!
Förutom att vara mumsiga så är de rika på protein och mättar bra. Omöjliga att motstå, sådana man bara måste smaka på medan man håller på att steka!
Portioner: 4
Ingredienser
- 3 dl torkade röda linser
- 400 g kokta, sköljda vita bönor
- 1 stor paprika (valfri färg, blanda gärna)
- 1 gul lök
- 0,5 dl ströbröd
- 0,5 dl majsstärkelse
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 dl hackade örter efter smak
- neutral olja till stekning
- ev. cayennepeppar eller sambal oelek efter smak
Tillagning
- Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna lite. Mixa linser och bönor med stavmixer.
- Blanda ströbröd, majsstärkelse, vetemjöl, bakpulver, och de torkade kryddorna i en skål.
- Kärna ur och finhacka paprikan. Skala och finhacka löken.
- Vänd ner paprika, lök, mjölblandning och örter i de mixade bönorna. Blanda ordentligt och tillsätt ev. mer majsstärkelse eller ströbröd om det känns för löst.
- Forma till 40 bollar.
- Hetta upp generöst med olja i en stekpanna. När du lägger i en boll plattar du till den med stekspaden, så får du en perfekt liten puck! Stek sedan i ca 10 min tills de fått fin färg och knaprig yta. Ska puckarna frysas in brukar vi bara steka dem 5 min, och steker sedan klart dem innan de ska ätas.
- Servera med valfria tillbehör, t.ex. krämigt blomkålsmos (koka ett blomkålshuvud tillsammans med 5 potatisar, vispa med elvisp tillsammans med en stor klick smör till mos), eller ris och röd currysås som du kan hitta på Coops hemsida, där även grundreceptet till våra puckar kommer ifrån.
Linspuckar med blomkålsmos och hericot verts
Linspuckar med ris, sallad och olika såser
Lämna ett svar