Det här är en gryta som snabbt blivit en klassiker i vårt kök. Supergod och funkar dessutom utmärkt i matlådan.
Portioner: 4
Ingredienser
- 600 g quornbitar
- smör till stekning
- 3 vitlöksklyftor
- 33 cl öl*
- 3 dl grädde
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 4 morötter
- 2 msk dijonsenap och 1 msk grovkornig senap
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk torkad dragon
- 150 g champinjoner
- 1 röd paprika
Tillagning
- Stek quorn i smöret tills det fått fin färg och stekyta. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt tomatpuré och senap och låt det steka med en kort stund.
- Häll på öl, grädde och buljongtärning och låt allt koka upp.
- Skala morötterna, dela dem och paprikan i stora bitar och lägg i dem.
- Blanda ner dragonen och koka allt tills morötterna mjuknat något och har lagom tuggmotstånd.
- Tvätta champinjonerna och låt dem bli varma i grytan. Smaka av med salt, peppar och dragon.
- Servera med ris och sallad.
* Vi brukar använda Organic Ale från Sigtuna brygghus, men det går bra med andra ölsorter, lite mörkare öl är dock att föredra.
Variation: En variant är att lägga i potatis, gärna små nypotatisar, och låta dem koka med i grytan. Då äter man grytan som den är, och skippar riset.
Lämna ett svar