Smock! Så god är denna underbara spenat- och fetaostpaj. En mumsig matpaj som funkar utmärkt till matlådan.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör
  • 2 msk finriven parmesanost
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 200 g fetaost
  • 300 g hackad spenat
  • ½ purjolök
  • 1 näve valnötter
  • svarta oliver efter eget tycke
  • 2 krm malen muskotnöt
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Blanda mjöl, smör och ost smuligt till pajdegen. Blanda sist i vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt den vila invirad i en handduk eller något i kylskåpet i en halvtimme för en lätthanterlig deg och sprött pajskal.
  2. Tryck ut pajdegen i en form och nagga lite med en gaffel (för att det inte ska ”blåsa upp sig” i ugnen). Grädda den i mitten av ugnen 12-14 minuter i 200 grader.
  3. Tina spenaten om den är fryst. Fräs sedan skivad purjolök och spenat, smaksätt med salt, peppar och muskot. Blanda ägg, mjölk och grädde i en egen skål, krydda eventuellt med salt och peppar.
  4. Lägg ner den stekta löken och spenaten i pajskalet och häll över äggblandningen. Strö över tärnad fetaost,  oliver och valnötter.
  5. Grädda i ugnen i 25 minuter.
  6. Servera gärna med en grönsallad och en bit bröd.

 

 

kollage-fetapaj