Smock! Så god är denna underbara spenat- och fetaostpaj. En mumsig matpaj som funkar utmärkt till matlådan.
Ingredienser
Pajdeg:
- 2 dl vetemjöl
- 100 g kallt smör
- 2 msk finriven parmesanost
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 4 ägg
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 200 g fetaost
- 300 g hackad spenat
- ½ purjolök
- 1 näve valnötter
- svarta oliver efter eget tycke
- 2 krm malen muskotnöt
- salt och peppar
Tillagning
- Blanda mjöl, smör och ost smuligt till pajdegen. Blanda sist i vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt den vila invirad i en handduk eller något i kylskåpet i en halvtimme för en lätthanterlig deg och sprött pajskal.
- Tryck ut pajdegen i en form och nagga lite med en gaffel (för att det inte ska “blåsa upp sig” i ugnen). Grädda den i mitten av ugnen 12-14 minuter i 200 grader.
- Tina spenaten om den är fryst. Fräs sedan skivad purjolök och spenat, smaksätt med salt, peppar och muskot. Blanda ägg, mjölk och grädde i en egen skål, krydda eventuellt med salt och peppar.
- Lägg ner den stekta löken och spenaten i pajskalet och häll över äggblandningen. Strö över tärnad fetaost, oliver och valnötter.
- Grädda i ugnen i 25 minuter.
- Servera gärna med en grönsallad och en bit bröd.
Lämna ett svar