Den här bondsoppan värmer gott i magen en sval sommarkväll eller när du behöver något snabbt och matigt efter jobbet. En bondsoppa är lite av soppornas pytt i panna, du tar det du har och gör en god måltid (soppa).

Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 1 1/2 msk smör
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 1/2 dl torkade röda linser
  • 1 l vatten
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken. Skala rotfrukterna och skär i små tärningar.
  2. Fräs lök och rotfrukter i smöret ca 2 minuter i en kastrull.
  3. Tillsätt buljongtärning, linser och vatten. Krydda med salt och peppar. Koka upp och låt soppan koka ca 15 minuter.
  4. Rör ner crème fraiche och persilja.
  5. Servera gärna med en bit bröd.

Varianter:

Potatisen kan bytas ut mot någon annan rotfrukt, som rotselleri eller palsternacka beroende på vad som finns hemma eller vad en är sugen på.

I receptet står grönsaksbuljong, men vill du vara lite mindre vegetarisk är det egentligen godare med hönsbuljong.

franskbondsoppa-ingred