Om det hade gått att skicka lukter genom datorskärmen hade ni allihop ställt er och lagat den här grytan bums! Den tar en god stund att göra, vilket också innebär att kockarna får njuta av doften länge.

Vi brukar göra ett storkok och sedan använda i matlådor eller frysa ner. Lyckas man hitta kantareller passar det också alldeles utmärkt att ha istället för champinjoner. Smakar riktigt lyxigt!


Portioner: 8

Ingredienser

  • 2 paket á 300 g sojabitar (t.ex. Anamma Vegobitar)
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 2 tsk torkad timjan
  • 5 lagerblad
  • 4 msk (delikatesskryddad) tomatpuré
  • 5 dl rödvin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 8 dl vatten
  • 2 msk brynt schalottenlöksfond (Touch of Taste)
  • salt och svartpeppar efter smak
  • 3 morötter
  • ca 10 små steklökar
  • 250 g champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • olja till stekning
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Bryn sojabitarna  i en stor gryta tills de fått ordentligt med färg.
  2. Tillsätt mjöl, timjan och tomatpuré. Blanda väl.
  3. Tillsätt lagerblad, vin, soja, vatten, fond, salt och peppar. Låt koka under lock i 1,5 timme.
  4. Skala och slanta morötterna, skala steklökarna och halvera champinjonerna.
  5. Lägg i morötterna när grytan kokat 1,5timme. Låt koka i 10 minuter till.
  6. Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök och lägg sedan dessa i grytan.
  7. Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.
  8. Pricken över i blir när du tillsätter persiljan! Smaka av med salt och peppar. Servera med en stor sallad och potatis eller ris.

grytaingred

Grundrecept från jävligtgott.se (vegetarisk boeuf bourguignon)