Den vegetariska lasagnen är en klassisk rätt som finns i många olika varianter. Det här är överlägset den godaste vegetariska lasagne vi provat! Ofta satsar vi på att göra två stycken när vi ändå är igång och sedan göra matlådor.
Portioner: 4 (Max. Den är så god, så ibland när vi är riktigt hungriga äter vi en hel!)
Ingredienser
Röd sås:
- 1 morot
- 1 lök
- 1 förpackning krossade tomater (390-500g)
- basilika
- chili
Vit sås:
- 1 zucchini
- 4 dl crème fraiche
- 1 dl riven parmesanost
- salt och svartpeppar
- Bladspenat
- 200 gram lasagneplattor
Tillagning
- Röd sås: Skala och riv morötter. Hacka löken fint och fräs den tillsammans med basilika och chili. Blanda i krossade tomater och den rivna moroten. Låt puttra i ca 10 minuter.
- Vit sås: Skala och tärna zucchinin. Låt den koka med crème fraichen ca 5 minuter. Rör ner osten i såsen och smaka av med salt och peppar tills det blir helt sagolikt gott!
- Lägg lite av den röda såsen i botten på en ugnssäker form. Varva lasagneplattorna med tomat – och crème fraichesås och lägg ett lager med bladspenaten. Spara lite av den vita såsen och bred över. Strö gärna på lite mer riven parmesanost.
- Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter, 225 grader (beror på vad det står på paketet med lasagneplattor).
- Servera lasagnen med en blandad ruccolasallad.
Varianter: Angående chilin i den röda såsen kan man själv välja om man vill använda färsk, torkad eller frusen chili, alternativt köpa krossade tomater som är smaksatta med chili från början (vi har inte hittat några sådana ekologiska än). Det är helt efter smak och behag och vad som finns hemma, men ger ett välkommet extra sting!
När vi vill vara lite nyttigare gör vi en variant med béchamelsås med parmesan och zucchini i istället. Det går även utmärkt att använda den fantastiska vegetariska färsen till lasagne så klart! När vi vill ha lite mer protein byter vi ut den röda såsen mot färsen som ju innehåller röda linser.
Lämna ett svar